Radio Romania Actualitati

Acesta este unicul post cu acoperire nationala de peste 99% din teritoriul tarii, fiind radioul principal al Societatii Romaniei de Radiodifuziune.

Emite 24 de ore din 24, 7 zile din 7 si are cea mai extinsa retea de corespondenti din tara si din strainatate, precum si trimisi speciali in zonele de conflict.

Ofera publicului sau cele mai complexe programe de stiri, „Radiojurnal”-ul fiind de mult timp un brand cu notorietate, radioprograme cu continut social, cultural, politic, economic si de divertisment.

S-a numit initial Radio Bucuresti, fiind infiintat in 1996 cand s-a luat hotararea de a se reorganiza radioul public, astfel ca s-a impartit in Actualitati,  Cultural, Tineret si Muzical.

Se pot asculta emisiuni complexe si tematice, emisiuni informative, emisiuni destinate activitatii parlamentare, emisiuni de dezbatere, emisiuni de cultura si civilizatie, teatru radiofonic national, emisiuni si transmisiuni sportive, emisiuni muzicale, emisiuni de divertisment dar si formate pentru persoanele cu dizabilitati, emisiuni cu teme religioase sau dedicate romanilor din strainatate.

Postul public supravietuieste datorita fondurilor primite de la auditoriu, fie prin taxe, donatii, taxe de licenta sau indirect de la stat, prin abonamentul radio pe care publicul il plateste lunar, pentru a beneficia de serviciile radioului.

Este inclus in plata facturii energiei electrice, deoarece, potrivit studiilor de piata, s-a ajuns la concluzia ca fiecare familie dispune de cel putin un radio, fie ca este pe telefon, in casa, in masina sau pe orice alt aparat radio. Aceste fonduri se mai pot suplimenta si de contributiile altor corporatii, care in schimbul acestora vor primi un anumit timp de emisie (reclama).

Emisiuni

  • Romania devreme
  • Matinal
  • Romania Impreuna
  • K Drane
  • Sfertul academic
  • Euromusica
  • Obiectiv Romania!
  • Romanticii
  • Omul cu chitara

A primit Marele Premiu pentru Radio la Premiile Clubului Roman de Presa, editia a IX-a, din 27 mai 2008, premiu castigat de Mihaela Enache si Roxana Dumitrescu. Echipa care a realizat Radiojurnalul de la ora 7.00 a primit Premiului Clubului Roman de Presa pentru emisiune de stiri radio.

Ordinul Ziaristilor, clasa I aur a fost acordat de Uniunea Ziaristilor Profesionisti pentru contributia adusa la dezvoltarea presei romane si impunerea deontologiei in emisiunile radiofonice, cu ocazia aniversarii a 80 de ani.